انواع کبد چرب وجود دارد که شامل ابتداییترین سطح کبد چرب تا پیشرفتهترین نوع آن است. بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) اصطلاحی برای طیف وسیعی از شرایط ناشی از تجمع چربی در کبد است. معمولا در افرادی که دارای اضافه وزن یا چاق هستند دیده میشود. NAFLD در مراحل اولیه معمولاً هیچ آسیبی ایجاد نمیکند، اما در صورت بدتر شدن میتواند منجر به آسیب جدی کبد از جمله سیروز (فساد و مرگ بافت کبد) شود. کبد چرب گرید 2 یا سطح دو عمومیترین نوع کبد چرب غیرالکلی در بین عموم افراد است. داشتن سطوح بالای چربی در کبد با افزایش خطر مشکلات سلامتی جدی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماری کلیوی همراه است. اگر دیابت دارید، NAFLD احتمال ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش میدهد. اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود و مدیریت شود، میتوان از بدتر شدن NAFLD جلوگیری کرد و میزان چربی در کبد را کاهش داد.
کبد دومین عضو بزرگ بدن است. این به پردازش مواد مغذی از غذا و نوشیدنی کمک میکند و مواد مضر خون را فیلتر میکند. بیماری کبد چرب یک بیماری شایع است که به دلیل ذخیره چربی اضافی در کبد ایجاد میشود. اکثر مردم هیچ علامتی ندارند و کبد چرب مشکلات جدی برای آنها ایجاد نمیکند. با این حال، در برخی موارد، میتواند به آسیب کبدی منجر شود. خبر خوب این است که شما اغلب میتوانید با تغییر سبک زندگی از بیماری کبد چرب پیشگیری کرده یا حتی آن را معکوس کنید.
یک کبد سالم حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکلساز میشود. چربی بیش از حد در کبد میتواند باعث التهاب کبد شود که میتواند به کبد آسیب برساند و زخم ایجاد کند. در موارد شدید، زخمهای کبد میتواند منجر به نارسایی آن شود. هنگامی که کبد چرب در فردی که مقدار زیادی الکل مصرف میکند ایجاد می شود، به عنوان بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) شناخته میشود. در فردی که به دلایلی غیر از الکل مانند چاقی به وجود میآید، به آن بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) میگویند.
کبد چرب گرید 1
خفیفترین کبد چرب، کبد چرب گرید یک یا استئاتوز کبد است که تقریبا بیخطر است؛ زیرا مقدار چربی در گرید نوع یک بسیار کم است. از دیگر ویژگیهای کبد چرب سطح یک میتوان به این موارد اشاره کرد:
- تجمع چربی در قسمت خارجی کبد
- حساس به لمس شدن کبد به ویژه در قسمت فوقانی سمت راست شکم
- درد خفیف
- گرما در ناحیه کبد
این نوع از کبد چرب قابل بازگشت است و میتوانید با رعایت موارد زیر و تغییر در نوع تغذیه و سبک زندگی خود آن را تغییر دهید:
- کاهش وزن اضافی
- مصرف غذای سالم مانند سبزیجات، میوهجات و غذاهای کم چرب
- نوشیدن قهوه
- تحرک و فعالیت روزانه
- خودداری از قندهای فرآوری شده
- کاهش کلسترول
- مصرف امگا 3
کبد چرب گرید 2
بیشتر مردم مبتلا به کبد چرب گرید دو هستند که اگر به موقع آن را درمان کنند به درجات بالاتر این بیماری نخواهد رسید. کبد چرب درجه 2 زمانی است که بیش از 5 درصد کبد از چربی تشکیل شده باشد. امروزه عوارض کبد چرب گرید ۲ گربانگیر بسیاری از مردم حتی کودکان و نوجوانان شده است. غیرعادی نیست اگر کسی یک گزارش سونوگرافی اتفاقی داشته باشد که نشان دهد مبتلا به «کبد چرب درجه ۱ یا ۲» است. در واقع، این بیماری آنقدر رایج است که بسیاری از مردم فکر میکنند این مساله یک ناهنجاری جدی نیست و میتوان آن را نادیده گرفت. در حالیکه این درست نیست: زخمی که در کبد ایجاد میشود با شروع تجمع سموم، چربی و بافت مرده میتواند ساختار کبد جریان خون را مختل کند. بافتهایی که خون کافی دریافت نمیکنند میمیرند. کبد چرب درجه 2 خطرناک تلقی میشود زیرا میتواند منجر به سیروز شود که زخم کبد است. این امر میتواند منجر به نارسایی کبد و مرگ شود.
- علائم کبد چرب گرید 2
- همراه با درد و تورم
- کمتر شدن کارایی کبد
- ابتلا به فیبروز کبدی یا بافت مرده کبدی
- تجمع سموم در کبد
- عدم رسیدن خون به کبد
درمان کبد چرب گرید ۲ درمان کبد چرب درجه 2 شامل تغییرات در سبک زندگی مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم است. پاکسازی کبد چرب گرید ۲ با کمک مواد غذایی و نوشیدنیهای چربیسوز امکانپذیر است. هر چند که باید به پزشک نیز مراجعه کنید تا اگر نیاز باشد برای شما دارو تجویز کند. بنابراین برای درمان فوری کبد چرب گرید 2 باید در کنار دارو این نکات تغذیهای را نیز رعایت کنید.
کبد چرب گرید 3
ابتلا به این نوع در طول چند دهه اتفاق میافتد. علائم کبد چرب گرید سه شامل این موارد است:
- زخم شدید
- درد شدید
- احساس خستگی مداوم
- گیجی
- تورم کبد
- فشار به طحال
- کم اشتهایی
- نفخ
- تغییر رنگ سفیدی چشم به زردی
- درد شکم
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف یا خستگی
- حالت تهوع
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- کبودی یا خونریزی آسان
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع رنگ پریده
- تجمع مایع در شکم (آسیت)
- تورم پاها
- مشخص شدن رگ های خونی زیر پوست
- بزرگ شدن سینه در مردان
این نوع کبد چرب جزو انواع پیشرفته این بیماری است و صرفا با رعایت تغذیه مناسب و ورزش کردن بهبود نمییابد. باید حتما زیر نظر پزشک باشید. از مهمترین عوارض کبد چرب گرید ۳، ابتلا به سرطان کبد است.
برای درمان فوری کبد چرب گرید 3 علاوه بر مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص، باید یک تکان اساسی به سبک زندگی و نوع تغذیه خود بدهید:
خوردن غذاهای طبیعی و فرآوری نشده حاوی کربوهیدراتهای پیچیده، فیبر و پروتئین نقطه شروع خوبی است. این مواد غذایی میتوانند انرژی پایدار را فراهم کنند و به فرد احساس سیری دهند.
برخی از افراد برنامههای غذایی خاصی مانند رژیم مدیترانهای را انتخاب میکنند. این رژیم غذایی انتخاب خوبی برای افراد مبتلا به NAFLD است زیرا غذاهای فرآوری شده، قند اضافه شده و اسیدهای چرب اشباع را به حداقل میرساند.
کبد چرب گرید 4
از مهمترین علائم کبد چرب سطح چهار میتوان به این موارد اشاره کرد:
- توقف عملکرد کبد
- نیاز به پیوند کبد
- اسهال
- کمبود اشتها کاهش وزن
کبد چرب گرید 5
این نوع کبد چرب به شکل سرطان کبد خود را نشان میدهد و پیشرفتهترین نوع این بیماری است. درمان کبد چرب گرید 5 شیمی درمانی و پیوند کبد تنها راه درمان سطح پیشرفته کبد چرب گرید 5 است. البته در این زمان مبتلایان به کبد چرب گرید پنج باید بیشتر از سطوح دیگر کبد چرب، به نوع تغذیه و میزان تحرک روزانه خود توجه داشته باشند.
سلام پدر من کبد چرب غیر الکی مبتلاست ولی دکترش گفت کبدش از کار نیفتاده دیگه نمی دونم گرید۳باشه یا ۴و انسداد صفراوی زده که دوتا استنت مجازی صفراوی قرار داده شد بعد یکی دو هفته که استنت ها در آورده شد گفت بره برا پیوند ولی بعد از کمیسیون پزشکی گفتند پیوند نمی تونه بزنه باید زیر نظر دکتر باشع
ودلیل هم سوال نکردیم چرا پیوند رو رد کردن ممنونم میشم راهنمایی مون کنید ودلیل رد پیوند چی بوده
هو
حضور محترم سرکار خانم لیلا،
ضمن عرض سلام و احترام، و آرزوی سلامتی برای پدر شما، سوال شما به “واحد آموزش سلامت” ارسال شد.
ان شاء الله مسئول محترم پاسخ شما را خواهند داد.
همچنین در صورت لزوم میتوانید به “واحد آموزش سلامت” مراجعه فرمایید.
با تشکر
واحد IT، مسئول وبگاه بیمارستان