پارکینسون نوعی اختلال عصبی-عضلانی است که بر اثر تحلیل سلول های مغزی تولید کننده دوپامین (نوعی انتقال دهنده عصبی) در سنین بالای ۶۰ سال رخ می دهد. بدون دوپامین سلول های عصبی نمی توانند به خوبی پیغام ها را دریافت کنند و بفرستند که موجب از دست دادن عملکرد عضله ای می شود.
به طور ساده تر سلول های عصبی از یک ماده شیمیایی به نام دوپامین برای کنترل حرکات عضلات استفاده می کنند. هنگامی که سلول های عصبی تولید کننده دوپامین در مغز به آرامی تخریب شوند بیماری پارکینسون به وجود می آید.
علائم بیماری عبارتند از:
در ابتدا علائم بسیار خفیف است مثلا ممکن است نوعی لرزش مخصوصا در دست و انگشتان داشته باشید یا سفتی عضلات
علائم ممکن است بر یک طرف یا هر دو طرف بدن تاثیر داشته باشند و شامل موارد زیر است:
- آهسته چشمک زدن
- اختلال در جویدن و بلعیدن و صحبت کردن
- سرازیر شدن آب دهان
- مشکلات تعادل بدن و راه رفتن
- یبوست
- درد عضلانی
- اشکال در شروع حرکت مانند شروع راه رفتن یا بلند شدن از صندلی
- دارا بودن حرکات آهسته
- از دست دادن حرکات دست، دست خط و …
- آرام و کند صحبت کردن و پایین آمدن تن صدا
- و …
ریسک فاکتورها:
سن: بیشتر اوقات بعد از ۵۰ سالگی رخ می دهد. پارکینسون یکی از بیماری های شایع سیستم عصبی در افراد مسن می باشد. در برخی مواقع این بیماری در جوانان هم دیده شده است. و در کودکان بسیار نادر است.
- وراثت و تنوع ژنی
- سابقه خانوادگی ابتلا به پارکینسون
- جنس: احتمال ابتلا در مردان بیشتر از زنان است
- استفاده از حشره کش ها و آفت کش ها
- مصرف چربی های اشباع
- کمبود اسید فولیک و B6
رژیم درمانی:
به دلیل تاثیر اسیدآمینه فنیل آلانین در کاهش علائم بیماری پارکینسون، مواد غذایی حاوی این اسیدآمینه مانند بادام، مغزها، ماهی، گردو، کدو تنبل، کنجد، لوبیا، نخود و عدس را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
کاهش پروتئین غذایی: از مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین (گوشت قرمز و گوشت سفید) بیشتر از مقدار تعیین شده پرهیز کنید زیرا مصرف زیاد مواد غذایی پروتئینی باعث کاهش تاثیر داروی لوودوپا و تشدید یبوست میشود.
به جای مصرف گوشت و ماکیان از سایر منابع پروتئینی مثل جو، سویا، لوبیاها و عدس استفاده کنید.
ویتامین B6 ممکن است با اثرات لوودوپا تداخل پیدا کند. در صورت استفاده از این دارو باید میزان دریافت مواد غذایی حاوی ویتامین B6 مانند موز، ماهی، گوشت، جگر، جودوسر، بادام زمینی، سیب زمینی و غلات کاملا کنترل شود.
از مصرف باقلا خودداری شود. باقلا حاوی دوپامین است و خوردن بیش از یک دوم لیوان از آن به همراه دوز روزانه لوودوپا میتواند باعث مسمومیت با دوپامین شود
سعی کنید به طور منظم از ترکیبات محافظ اعصاب مانند انگور قرمز، دانه ی هسته انگور، انواع توت، زردچوبه، زعفران، چای سبز و جعفری استفاده کنید.
از مصرف لبنیات بیش از ۲ واحد در روز پرهیز کنید.
افزایش مصرف مایعات در روز فراموش نشود
بهتر است برای کاهش دردهای شکمی و یبوست از محصولات پروبیوتیک استفاده کنید.
در طول هفته حداقل یکی از منابع ویتامین D را مصرف نمایید مانند ماهی سالمون و محصولات غنی شده با ویتامین د
جینکو بایلوبا: این عصاره از برگ های خشک درخت جینگو به دست می آید که بومی ایران نیز هست. اثرات بسیار مفیدی از این گیاه دیده شده از جمله بهبود گردش خون و اکسیژن برای بهتر شدن عملکرد مغز، کاهش کرامپ پا، لرزش، رعشه و افزایش احساس بهبودی
فعالیت جسمانی و داشتن تمرینات متوسط روزانه مثل قدم زدن، آهسته دویدن، شنا و حرکات کششی می تواند به عملکرد طبیعی عضلات و پمپاژ قلب کمک کند.